HR | EN

JE LI TORNJAK PAS ZA MENE I MOJU OBITELJ?

Iako pasmine većinom razlikujemo po izgledu činjenica je da svaka pasmina ima svoje specifičnosti, karakteristike i zahtjeve koji su puno važniji za razlikovanje od samog izgleda. Na taj način i tornjaka njegove posebnosti diferenciraju od drugih pasmina. Svaka pasmina nije pogodna za svakoga jer uvjeti življenja koje možemo pružiti psu i naš životni stil ponekad su suprotni ili odudaraju od potreba pojedine pasmine te na taj način možemo stvoriti neadekvatnu zajednicu psa i čovjeka.

Prije nabavke tornjaka dobro se zapitati što više pitanja. Neka od tih pitanja su svakako slijedeća: Što znate o tornjacima? Od koga ste čuli za tornjaka? Da li je vaš način života pogodan za držanje tornjaka? Živite li u stanu ili kući? U gradu, prigradu ili selu? Imate li okućnicu? Koliko je okućnica velika i je li ograđena? Je li ograda dovoljno visoka i čvrsta?

Koliko vremena dnevno možete provesti u šetnji s tornjakom? Koliko vremena tjedno će pas ostajati sam? Žive li s vama starije osobe, invalidi ili djeca? Koje ste vi dobi i koliko ste aktivni? Koliko je staro najmlađe dijete s kojim će se pas susretati? Koliko bi aktivan trebao vaš pas biti? Imate li problema s alergijama na dlaku?

Koliko brige ste spremni psu pružiti? Jeste li već imali psa? Imate li sada psa? Poznajete li neke metode odgoja pasa? Koje? Tko će se u obitelji najviše brinuti o tornjaku? Gdje bi tornjak trebao većinu vremena boraviti?

Postoje li neka ponašanja ili karakteristike koje priželjkujete kod psa? Postoje li ponašanja ili karakteristike koje ne želite kod psa? Koliko se tornjak u to uklapa? Jeste li spremni na mogućnost da dobijete dominantnijeg, oštrijeg psa? Ima li u blizini neka školica u kojoj bi mogli pas i vi zajedno naučiti neke osnove?

Što znate o bolestima kod pasa? Uzimate li psa za čuvanje kuće, dvorišta ili stada? Uzimate li psa za ljubimca? Postoji li mogućnost da sa psom izađete na koju izložbu?

Ta i mnoga druga pitanja postaviti će vam svaki odgovorni uzgajivač od kojeg poželite uzeti psa prije nego vi krenete uopće s vašim pitanjima. Na sva ova pitanja postoje odgovori koji ne moraju unaprijed biti pravi ili krivi no vaša je odgovornost kao mogućeg budućeg vlasnika ove pasmine, kao i odgovornost uzgajivača od kojeg uzimate psa da ta pitanja budu postavljena i da se o njima dobro razmisli prije nego štene dođe u vašu kuću.

Preporuke za čitanje: